söndag 3 februari 2013

Kyndelsmäss

- något om att se utifrån ett nytt perspektiv..


Ljusbärare: Från Ålems kyrka
 
"Att se ljuset" kan verka väl profetiskt och religiöst fundamentalistiskt för den som känner sig främmande inför dylika religiösa uttryckssätt. Om det används utifrån ett vardagstänk kanske det kan vara lättare att ta till sig.
 
Jag tänker på att ha förmågan och vara öppen för att se individer och händelser utifrån en ny infallsvinkel och ett nytt perspektiv. Att kunna distansera sig en stund från det egna, "vardagsproblematiken", som kanske egentligen är fullt hanterbar? Att vara sur över att morgontidningen inte fanns i brevlådan på morgonen, vilket den brukar under resten av årets dagar, kanske kan vara ett sådant "problem" som möjligen kan överlevas? Extra tid till annat som skänkts då tidningen uteblivit...  
 
Ibland är vi så upptagna av vårt eget och av våra egna problem att vi inte har förmåga att se "den andra" och vad hon eller han behöver i stunden, i ögonblicket. Vi är på väg - någon annanstans - både själsligt och andligt. Vi lyssnar inte och vi ser inte. Vi tänker på vad som kan hända och vad som möjligen kommer att ske. Kanske är vi också rädda inför reaktioner, egna eller andras, när vi befinner oss på främmande mark? En rädsla för att inte uppträda korrekt, av inte duga och av att sakna förmågan att göra det som vi tror förväntas av andra och inte minst av oss själva. Resultatet kanske därmed blir - ingenting, avsaknad av handling istället för något som kunde gjort skillnad. Om vi bara hade vågat stå för det vi själva bedömde vara alltför litet och anspråkslöst. Det lilla som kunde ha betytt så mycket. För någon. För mig själv och för andra.
 
"Främlingen" är någon som vi; om vi tillåter oss att lyssna och har en genuin ambition av att vilja förstå. Om vi vågar få våra föreställningar ifrågasatta och vår världsbild omkullkastad.. lite grann. Om vi inte låter vår oro och rädsla ta överhanden utan känner ödmjukhet inför den Andre. Något som också kan innebära nya möjligheter och personlig utveckling.
I mötet händer något. Om vi är öppna och mottagliga och låter det ske.
 
Ett ljus i mörkret, en stilla låga
mot mörkrets makter, världens plåga.
Ett ljus för livet, ett ljus för hoppet,
en bön i omsorg och i tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar